"יהודית, אני לא מאמינה
זה היה ״ה״משפט שלך! והנה היום הותרת אותנו פעורי פה, עם מועקה גדולה בלב. אנחנו, כולנו, כל הנוכחים כאן - לא מאמינים!
יהודית, את שוכבת כאן, שקטה, כמו שהיית, כמו שאת!
כשמך, יהודית, את אשה שבכל רמ״ח אבריה היא יהודית! באורח חייך, ברוח מחשבותיך ובכל הליכותיך- אשה שהיהדות, העם היהודי והארץ שלנו הם היסוד להוויתך.
הראת לכולנו דרך שאינה מתפשרת. חיית את האמת שלך בכל רגע, בכל החלטה.
העוגן הכי מרכזי בחייך, גרוסי היקר והאהוב שלנו- יחד הראתם לכולנו זוגיות מה היא. חברות נפש מה היא.
לא היה דבר אחד ביום של האחד שהשני לא ידע עליו.
מחשבותיכם, רגשותיכם, התלבטויותיכם חוויותכם. הכל יחד. כל הזמן יחד.
ועכשיו נשארנו אנו - ואיך נוכל כל השבט הזה למלא את החלל שהותרת?
אנחנו מבטיחים לנסות, להשתדל. אבל את יודעת- המתכון של עוגת השמרים בלי המגע שלך, והדיוק שלך- לא מצליח.
יהודית, אני גאה שהייתי לך לבת! אנחנו כל כך שונות אבל יחד זה הצליח לנו. רצית לקנות לי שעון זהב לחתונה ואני חשבתי שזה מיושן והעדפתי שרשרת. אני עונדת אותה כעת ואת לא כאן איתנו.
ראש השנה בפתח, וסוף סוף יהיה לנו מקום מסודר בבית הכנסת, ואת לא תשבי שם איתי.
אני מאמינה שזכותך הגדולה תגן ותשמור עלינו.
יהודית אהובה- אם הבנים, שמחה- הללויה! "
אסתי
" יהודית יקירתי
כמה אני שמחה שניתנה לי הזדמנות לכתוב אליך ועליך.
חשבתי:
הייתה לי חברה ברמת-גן והייתה לי חברה בפתח-תקוה.
היתה לי חברה של יום יום.
הייתה לי חברה לשיחות בטלפון להתייעץ ולהחליף דעות.
הייתה לי חברה של שבת ושל חג.
הייתה לי חברה לטיפול משותף בילדים.
והייתה לי חברה לשמחות.
חלפה שנה ואני לא מצליחה למלא את החלל שנוצר.
נותרתי רק עם זכרונות נעימים. "
רבקה שמיר.
" נתיחס הפעם למושג הנדון במשנה.
המשנה מתיחסת למושג "חבר" במערכת היחס אל מצוות התורה, וכן ביחס אל לימוד התורה,וכן יוצרת המשנה את המושג "אשה חברה" ו"אשת חבר" - מקפידה במצוות ואוהבת תורה בשמחה.
יהודית ז"ל היתה "אשה חברה" וגם "אשת חבר" וזאת הכרתי בה בעת שפנתה אלי בשאלות של תורה ושל מחשבה.
סוגית אהבת ארץ ישראל (סוף מסכת כתובות) העסיקה אותה לעומקה.
מלאכת החשיבה ההגיונית (לוגיקה) העסיקה אותה לשלמות החשיבה.
בשתי סוגיות אלה הכרתי אותה והיא עוררה יחס של כבוד.
באורח חייה זיהיתי את שתי הסוגיות פועלות בתוכה.
היא קיימה בחייה את דברי נתאי הארבלי: "עשה לך רב - לחכמה וקנה לך חבר - למשנה
(אבות דר' נתן נוסחה א' פרק י'ח )
יתן ה' ויהיו כל צאצאיה אוהבי תורה ואוהבי דעת , ויהיו אלה המורשה שהניחה בעולמנו,
חברתנו אשת חבר. "
שלמה אריאל
חבר המשפחה.
בע"ה ד' תשרי תשע"ט
ברשות אבי מורי, ברשות אחיי וברשות כל הקהל הקדוש, אני מבקש,לפתוח ערב זה במילות פרידה מאמי האהובה יהודית רחל בת ר' חיים מאיר ועליזה.
אמא יקרה, הרבה מתכונות האופי שלך ירשתי אני, כך שנינו איננו,אנשי אנשי דברים או נושאי נאומים גדולים, אז א. לכבודך אמא אחרוג ממנהגי, ב. לפחות לגבייך אני יכול להעיד, שלמרות כן, קולך נשמע, קולך נשמע בקול צלול,וברור בישירות, בכנות, בנחישות, וביחד עם קולך, מעשייך דיברו, מעשייך,דיברו דיברו בקול הכי רם שקיים, ומעשייך השפיעו, השפיעו יותר מהרבה נואמים,מוכשרים מוכשרים. "מעשייך" אני קורא להם, אך ניתן לכנותם גם בשמם המקביל: "דוגמא אישית".
מבחינתי, את אמא, את המודל למה זו דוגמא אישית. את ואבא, גידלתם וחינכתם אותנו בבית שחינך לתורה ועבודה, בית שחי וקיים בכל עת ובכל שעה את השילוב של תורת ישראל, עם ישראל,וארץ ישראל.
תורת ישראל.
השקידה שלך ושל אבא אחר לימוד, הליכה לשיעורים, קביעת עיתים לתורה, דבקות בקיום מצוות, חינוך שהתחיל כמעט מגיל אפס עת ישבנו כל המשפחה בכל ערב שבת וקראנו בפרשת השבוע, המשיך דרך הצימאון האינסופי שלך ללימודי תנ"ך, לשמיעת שיעורים, בכל מקום ובכל אתר, תמיד עסוקה בלימוד.
אנו מתפללים בכל יום: "ותן בליבנו בינה, להבין, להשכיל, לשמוע, ללמוד וללמד, לשמור, לעשות ולקיים את כל דברי תלמוד תורתך באהבה" כולנו מבקשים זאת בכל יום ויום, את פשוט זכית שתתגשם בך התפילה הנ"ל.
את זכית להבין, להשכיל, לשמוע, ללמוד, ללמד, לשמור לעשות ולקיים, כפשוטו.
והצורך הזה שלך ללמוד, לא הסתיים רק בלימודי הקודש, קראנו לך "הסטודנטית הנצחית", יותר מ- 30 שנה בילית כסטודנטית באוניברסיטה בבר אילן, ובתחילת כל שנת לימודים ידעתי שאם אשאל אותך "ומה בתוכנית הלימודים השנה?" אקבל כתשובה רשימת קורסים מפוארת. כמה אהבת ללמוד, וללמוד הכל, ספרנות, לימודי א"י, היסטוריה, ערבית, צרפתית, ספרדית, אידיש ובטח החסרתי לפחות מקצוע אחד או יותר. וכדרכך בקודש הבנתי שנרשמת גם לשנת הלימודים הקרובה...
לא פלא שבחרת לאחר שסיימת את הבגרויות בגיל יחסית מאוחר, בחרת ללמוד לתואר ראשון במקצוע הספרנות ואח"כ גם סיימת את התואר השני בספרנות, את אמא, את אשת הספר ב"ה" הידיעה. ארונות קיר מלאי ספרים, הם תמונות נוף ביתכם.
ואהבת לקרוא הכל, מספרי קודש ועד לספרי מתח, אבל גם לקרוא ספרי מתח עשית בדרכך המיוחדת, זוכר לא מזמן שסיפרת לי על ספר מתח/ביון שקראת, וכמובן קראת אותו באנגלית, והיו שם שמות של ראשי תיבות של יחידות ביון אמריקאיות, ואת התעקשת לפתוח גוגל ולבדוק מה מייצגת כל סוכנות וכל יחידה. ואחת מהן לא מצאת, ושאלת אותי אם אני יודע מה היא, וכמובן שלא היה לי מושג, וחיפשנו את ראשי התיבות ביחד, כל אחד על מחשבו עד שמצאנו מה מייצגת אותה סוכנות. מי עושה זאת? רק את. הרצון לחקור, הרצון לדרוש הרצון לדעת, הרצון הזה הוא כל כך את.
ואהבת לשתף בענייני לימוד ולדסקס את הדברים. "עיניים בורקות" הן כאשר עיניו של אדם מבריקות, מהערצה, מסיפוק מהערכה, משמחה. אמא, כאשר היית מספרת לי על שיעור מצוין, על הרצאה טובה או קורס טוב שהשתתפת בו העיניים שלך היו בורקות, גם אם סיפרת לי על שיעור דרך הטלפון, הרגשתי איך העיניים שלך פשוט בורקות, זוהי בעיניי ההגשמה הכי טהורה של אהבת הלימוד, שכה הצטיינת בה.
עם ישראל.
אמא, כמה היה אכפת לך, כמה מעורבות גילית במה שקורה פה במדינה ולעמנו, אך היריעה כאן קצרה, ולכן אתמקד כאן במה שאני קורא "ערך החברות".
את ואבא יחדיו בניתם לכם מעגלים, מעגלים של חברי אמת, בכל מקום ובכל אתר בה שהיתם, החל משכונת מונטיפיורי בת"א, עבור ברחוב ביאליק ברמת גן, בבני עקיבא בסניף בתל אביב ואח"כ ברמת גן, בנח"ל בשדה אליהו, בהנהלה הארצית של בני עקיבא ולאחר מכן בכל מקום בו שהיתם אפילו אם זה לתקופה קצרה, סן פרנסיסקו, באוניברסיטה, וושינגטון, פתח תקווה, אין מקום בו עברתם ולא נוספו לכם עוד מעגל של חברי אמת.
גדלנו בבית שקידש את נושא הכנסת האורחים, התכנסויות של חברים, צוותא של משפחה, צוותא של חבורות וחברויות, מן הכנסתה של סבתא עליזה הביתה לאחר פטירת סבא ר' חיים מאיר עבור דרך מאות ואלפי אורחים ברבות השנים, הכל תוך חיוך, טוב לב, והגשמה הכי טהורה של ואהבת לרעך כמוך. שבת בה אנו לא הלכנו לקידוש אצל חברים או אתם לא אירחתם חברים לקידוש או ארוחה היו מהנדירים שבנדירים, והכל המשיך עד אחרון ימייך, שבתות שמתארחים אצל אלה ושבתות שמארחים כה רבים מאלה.
וכשמדברים על אירוח, כמובן שמדברים גם על בישול, והיית אלופה בבישול ובאפייה, ואני שליוויתי אותך בהיותי ילד, במטבח, טועם, נוגע, בודק, אחרי רבות בשנים זכיתי להחליף איתך מתכונים, כמה הייתי משועשע מהמצבים האלה שהיית מתקשרת אליי כך באמצע יום ושואלת אותי, איך בישלתי את זה ומה המתכון לזה.
כותב ספר החינוך: "אחרי המעשים נמשכים הלבבות", ההסבר הטריוויאלי למאמר זה הוא שליבו של אדם נמשך אחר מעשיו, ואם יעשה מעשים טובים כך גם ליבו יטה לכיוון הטוב, אני מרשה לעצמי לפרש את המאמר הנ"ל בצורה טיפה שונה, לגבייך, ולומר, "אחרי המעשים נמשכים הלבבות", אחרי המעשים שלך, נמשכו לבבות של כל כך הרבה אנשים. כמה לבבות משכת אחרייך, משכת אחר מעשייך, בדוגמא אישית בהובלת דרך, במעשי חסד, הכל בצניעות, בשקט, בלא פרסום.
ארץ ישראל.
כמה אהבת את הארץ הזו, כמה אהבת ללמוד על הגאוגרפיה שלה, על ההיסטוריה שלה, יישוב הארץ, החל מההחלטה שלך ללכת לנח"ל, לשדה אליהו, ואחר כך במשך שנים על שנים, לימדת אותנו מה זה ללכת את שבילי הארץ, מחרמון ועד סיני, אז, בימים ההם, זה היה נראה לי כל כך טריוויאלי שאנו נוסעים לחמישה ימים דרומה, דרומה לסיני, ישנים תחת כיפת השמים, על חופי דהב, נואיבה ושארם א-שיח, מטפסים עם שחר לג'בל מוסא או סנטה קטרינה, זוחלים במערות, או יורדים יתדות בעוד נחל או ואדי. היום אני מבין, איזה חלוציות זאת הייתה, כמה לא מובן זה, היום במבט לאחור, אני יודע שהחינוך הזה שלכם, לימד אותנו לאהוב את הארץ הזו את נופיה ואת שביליה.
נכון שארץ ישראל תמיד הייתה על ראש שמחתך, אבל במסגרת הרצון לחקור ולגלות את עולמו של הקב"ה את ואבא יצאתם לדרוש בכל כך הרבה מדינות ברחבי עולם, במסגרת, כנסים, תערוכות וחופשים. ושוב עשית את זה בדרכך שלך המעמיקה, תוך כדי לימוד המקום, ותמיד עם עבודת רגליים בלתי נגמרת.
בשנים האחרונות עשיתי לי מנהג קבוע וכאשר יצאתי מעבודה בדרכי הביתה, מידי ערב או שניים, נהגתי להתקשר אליכם הביתה וכך הייתי מעביר בד"כ איתך, חלק מהדרך, כמה אהבתי לשוחח איתך, להתעדכן על מה שקורה במשפחה ובכלל, מדברים על פוליטיקה, ועל ענייני היום, על מה עשית, ומה קראת ובאיזה הרצאה או לאיזה שיעור הלכת. ואני מתנצל מאוד ומבקש סליחה ממך, אבל מודה שנהגתי גם להקניט אותך בשיחות הללו, ולפעמים הייתי מתחיל שיחה איתך בשאלות על משחק כדורגל כזה או אחר, או מתחיל בויכוח פוליטי על "ביבי שלך" ואז תוך שניות הייתי שומע את הקריאה שלך: "גרוסי!, יוסי!" ובתרגום לעברית מדוברת, ביטוי לישירות והכנות שלך, בעצם אמרת: "אין לי כוח לשטויות שלך, קח תדבר עם אבא". וכל פעם, יום אחרי יום, שבועות חודשים ושנים, הייתי מחייך לעצמי במכונית ולוחש את צמד המילים שידעתי שבוא יבואו באיזה שהוא שלב בשיחה "גרוסי, יוסי". אמא, איפה עוד אשמע את צמד המילים האלה? מי עוד ישמיע לי אותן??
וידעת גם להפתיע אותי, בקיץ האחרון עת שיחקו את משחקי המונדיאל בשעות שעוד הייתי בנהיגה, התקשרתי ושאלתי אותך "אז מה התוצאה של בלגיה?" ואת נתת לי תשובה מדויקת, מי הבקיע ובאיזו דקה, וכאשר השארת אותי פעור פה מהתשובה המפורטת והמדויקת, אמרת לי משפט שייחקק אצלי לעד: "אני לא יכולה לתת לאבא לשבת לראות את המשחק לבד"...
זאת פשוט את, עם רגישות ונתינה וכאמור כבר קודם, כשאת מחליטה ללמוד משהו, אז עד הסוף, גם אם זה רק ספורט.
אמא, הכרנו לפני כ- 52 שנים בבית החולים השרון בפ"ת, בשבת קודש, עת נולדתי לתוך החיבוק שלך, ונפרדנו, במוצאי שבת קודש, כשאת עוד בהכרה, ואני יושב על מיטתך בביה"ח מנסה לסייע בידך, לא הרגשת טוב, עברת משכיבה לישיבה בחיפוש אחר תנוחה נוחה יותר, ונכנסת לתוך החיבוק שלי, וכך ישבנו חבוקים מספר דקות, בדיעבד, זה היה חיבוק הפרידה שלנו 52 שנים אחרי, באותו המקום, באותו בית החולים בו נפגשנו, שם גם נפרדנו.
ולסיום אמא, לפני כארבע שנים חגגנו את הבר מצווה של בני ונכדך אורי, ושורת הנושא של הבר מצווה נלקחה ממאמרו של הרב קוק "עלה למעלה עלה, כי כוח עז לך" ולמילים אלו גם הולחנה מנגינה והשיר נקרא "כנפי רוח" וכמה חודשים אחרי בר המצווה באחת מאותן שיחות שלנו, אמרת לי שאת מאוד אוהבת את השיר והלחן של "עלה למעלה עלה", וכי את מאזינה לשרשרת שירים ביו טיוב המתחילה בשיר אחר, שיר, שהתברר שהוא האהוב על שנינו, שירו המרגש של ישי ריבו הלקוח משיר השירים "השבעתי אתכם בנות ירושלים". שמילותיו הן: "השבעתי אתכם בנות ירושלים, אם תמצאון את דודי, מה תגידו לו, שחולת אהבה אני, שחולת אהבה אני".
אמא יקרה, אז ברוח השיר האהוב עלינו, אני מרשה לעצמי לשנות קצת את המילים ולומר:
השבעתי אתכם בנות ירושלים, אם תמצאון את אימי, מה תגידו לה, תגידו לה שחולה אהבה אני, חולי אהבה אנחנו פה כולנו, אהבה, שאנו מבטיחים, לא תסור ולא תחלוף לעולם!
הספד מפי יוסי במלואות 30 יום לפטירה
סבתא יקרה,
בשמם של נכדייך ונינייך.
המקום: הדירה של סבא וסבתא בפתח-תקווה.
המועד: סעודת פורים לפני כשנתיים.
סביב השולחן ישבת את, סבתא יקרה, ולידך סבא, בנייך, נכדייך ונינך.
באיזשהו שלב עוברים מדיבורים לשירה. לאחר ביצוע של שיר שדרש עליה קצת בעייתית בטונים ('בעייתית' כי בכל זאת 95% מנכדייך הם בנים...) נשאלת האם לדעתך אני יודע לשיר. "לא." ענית בכנות פשוטה. נוכח גלי הצחוק סביב השולחן המשיך רצף השאלות: "ויונדב יודע לשיר?" "לא." "ודרור? סבתא מה עם דרור?" "דרור? דרור בטח שלא יודע לשיר!" ענית בעיניים צוחקות וחיוך שיש רק לך...
אני מניח שאלו שידברו לפני ואחרי יגעו במרכיבים חשובים וגדולים שהרכיבו את אישיותך המדהימה הוייחודית, ברשותך אני אגע בכמה דברים קטנים (ואולי חשובים לא פחות).
לפני קצת יותר מ-32 שנה קיבלת באופן רשמי את התואר "סבתא", ומאז לא הפסקת לשקוד על המותג.
ייחודך בא לידי ביטוי בכל-כך הרבה תחומים.
החל מהמאכלים שהיו כל-כך ייחודיים לך: וויט פיש, איטריות ביצים בפסח, קציצות ברוטב שהחתימו את כל הספרים בבית, פסטה אדומה, עוגות שמרים שאיש לעולם לא הצליח לאפות כמוך למרות שאת המתכון שיתפת בחפץ-לב.
בקיאותך המדהימה בהיסטוריה, מורשת, גיאוגרפיה, ספרות, ועוד כל-כך הרבה תחומים שדאגת להעביר לנו, נכדייך, בכל הזדמנות שרק הייתה לך: הליכות אל ומבית-הכנסת, קידושים של שבת, ביקורים מזדמנים, שמחות משפחתיות, ועוד ועוד.
כל אלו הצטרפו לתכונות האופי אותן זכינו להכיר מנקודת המבט שלנו:
ממך למדנו על נחישות והתמדה – תכונות שהופגנו במלחמה חסרת פשרות עם סבא על קיבוצן של כוסות תה חצי-מלאות שמסתתרות ברחבי הבית
סדר וארגון – תכונה שאופיינה בבית מאורגן מסודר וממורק תמיד, ומצעים שתמיד מתוחים בהקפדה – גם אם הם על מזרן שנפרש מאחורי הספה בסלון עבור נכד בר-מזל.
הרצון המתמיד ללמוד ולהתפתח, שבא לידי ביטוי בלימוד בלתי פוסק של שפות ואין-ספור קורסים עליהם זכינו לשמוע באריכות, גם שזה עניין אותנו יותר וגם שזה עניין קצת פחות...
וכנות, כנות שלצופה מהצד הייתה יכולה להראות לפעמים קצת קשה, אך אנו, שגדלנו לתוכה, ידענו כל-כך להעריך, ותמיד עזרה לנו כשביקשנו את עצתך.
כל אלו ועוד הרבה יותר משאפשר להעלות על הכתב הפכו אותך לסבתא כל-כך מיוחדת. לסבתא שאת. ולסבתא שעוד תהיי שנספר עלייך לילדינו.
תודה לך על שזיכית אותנו.
יהי זכרך ברוך.
עופר (דברי הספד בהלויה)
"הינה עברה לה שנה.... מי היה מאמין שכבר עברה שנה מאז שנעלמת לי סבתא מאז שנעלמת לנו.
כל כך הרבה דברים עברתי בשנה הזאת ובכולם את היית חסרה לי. סיימתי את הצבא ואת לא היית שם, עבדתי בשוק ואת לא היית שם בשביל לראות אותי הופכת את המלוואחים, עברתי לגור בבית משלי באשלים ואת לא באת לבקר.
סבתא אני חושבת שתהי גאה בשושלת שיצרת יחד עם סבא, כולנו מחזקים אחד את השני ומחבקים ומדברים.
אז הינה עברה עוד שנה והימים עוברים וממשיכים לעבור ולחלוף ואת לא איתי את לא תהיי איתי בחופה שלי וגם לא כשילדו לי ילדים אבל אני מאמינה שהנשמה שלך תמיד תהיה איתי סבתא והיא תמיד תשמור ותגן עלי.
אני מאמינה שאת רואה גם את כל הטעויות שאני עושה ואת אומרת לעצמך זה בסדר היא תטעה אבל אחר כך תתקן.
איך אני מתגעגעת סבתא לימי שישי שהייינו מגיעים אלייך לפעמיים וכל הבית מריח משמרים ומאוכל מדהים, כמה אני מתגעגעת שתעירי לי שוב שהשרוול שלי קצת קצר כי אני מבינה שאת עושה את זה מדאגה ומאהבה.
סבתא יקרה שלי, אני מתגעגת לשבת לידך בבית כנסת באירועים של המשפחה ואני מתגעגעת להיכנס איתך לעזרת נשים בכותל רק אנחנו כי מה לעשות שיצרת לנו שבט שכולו בנים (:
אני חושבת שאני פשוט מתגעגעת אלייך ולעוד חיבוק שלך והנשיקה.
סבתא יקרה שלי אני אוהבת אותך עד אין סוף ובבקשה תיהי גאה בנו שם למעלה כי הקמת שבט לתפארת!! "
רוני
ברצוני לדבר על ערך "החברות"
במסכת אבות א' ו': יהושע בן פרחיה אומר: עשה לך רב וקנה לך חבר"......רבי יהושע מלמד אותנו כי חבר צריך "לקנות", צריך להתאמץ כדי לרכוש. חברות שמשקיעים בה – נשארת לטווח ארוך.
זהו אותו יהושע שעונה לרבי יוחנן בן זכאי (אבות ב' ט') אמר להם (רבי יוחנן)"צאו וראו איזו היא דרך ישרה שידבק בה האדם...רבי יהושע אומר "חבר טוב" זוהי הדרך הישרה ללכת -
עם חברים טובים, חברי אמת.
הרמב"ם בפירושו על המשנה במסכת אבות (פרק א',ו') מחלק את החברים לשלשה סוגים.
"החברים – שלשה מינים: חבר תועלת וחבר נחת וחבר מעלה."...
ואתעכב רק על חבר המעלה. "אוהב המעלה, הוא שתהיה תאוות שניהם וכוונתם למטרה אחת, והיא: הטוב, שירצה כל אחד להיעזר בחברו בהגיע הטוב ההוא לשניהם יחד. וזהו החבר אשר ציווה לקנותו," עד כאן דברי הרמב"ם.
יהודית ז"ל, ללא ספק, היתה עבורי בבחינת חבר מעלה.
החברות שלנו היא רבת שנים. יחד גדלו ילדינו, חגגנו להם בר-מצוה, חתונות, ונולדו לנו נכדים ונינים. יחד בחבורה חגגנו ימי עצמאות וימי פורים, בילינו שבתות משותפות, ובטיולינו הגענו עד לדרום סיני.
אולם הקשר בינינו התחזק וקבל משמעות מיוחדת עם פרישתי לגימלאות. מאז, מזה למעלה מ-20 שנה, טיילנו יחד מספר שנים בחבורת מטיילים ברחבי הארץ, למדנו יחד באוניברסיטה ובמדרשה לבנות בבר אילן. למדנו תורה ונ"ך, מדרשי אגדה, ספרות והסטוריה, וחווית הלימוד המשותף העצימה והעמיקה את החברות שלנו.
בשנים האחרונות יהודית נתפשה לשפת היידיש. היא התוודעה לעושר של השפה והחלה ללמוד ממתחילים דרך מתקדמים ועד ליכולת להבין את השפה בחפשיות.
בשנים האחרונות קראנו מיצירות י.ל.פרץ, שלום עליכם ומנדלי מוכר ספרים ביידיש. בסוף כל שיעור היינו יוצאות במצב רוח מרומם מהתיאורים הנפלאים של תקופה שהיתה ואיננה עוד, מהשפה העסיסית ובעיקר מכך שהבינה כל מילה.
יהודית, כמעט אין יום שאינני חושבת עליך, על התכניות שהיו לנו עם המעבר שלנו מרמת גן לפתח תקוה, שכל כך שמחת על כך וחיכית לו.
כמה חבל שזה נמשך שלשה חדשים בלבד.
אחרי החגים חזרתי ללימודי היידיש אבל את לא ישבת מולי.
כמה עצוב לי, אני מתגעגעת אליך כל כך.
כי בעולם
שבו אנשים מחפשים
תשומת לב ואהבה
אני מודה לאלקים
שהיית לי חברה קרובה.
כרמלה.
יהודית ז''ל שהכרתי
לפני כ-8 שנים עברו יהודית ושלמה מרמת גן לדירה ברח' מקליס 3 בפתח תקוה.
אנחנו וכל דיירי הבניין שמחנו שיהודית ושלמה שכנים חביבים הצטרפו אלינו למשפ' מקליס 3.
מייד בהיכנסם למעונם החדש, יהודית כאישיות פדנטית ומסודרת פנתה אלי כנציגת ועד הבית להסדר תשלומי הועד.
בשיחה ראשונה שגלגלנו בינינו הסתבר ,כי שתינו היינו חניכות בסניף בני עקיבא ברמת גן. יהודית בשבט הטירה ואני בשבט חלוצים.תוך כדי שיחה העליתי זיכרון מימים עברו ''בשבט הטירה ברמת גן היו זוג אחיות תאומות בשם יעל ויהודית '' עונה לי יהודית נכון "יהודית זו אני".התחבקנו.
השיחה גלשה ואיך ייתכן שבין ה''דוסים'' לא ימצאו חברים וקרובים משותפים ואכן כך היה.
בהמלצת חבריהם הטובים הגרים בפ''ת יהודית ושלמה הצטרפו גם לקהילתנו קהילת יבנה.
התוודעתי ליהודית נעימת הסבר אינטליגנטית ששאפה לידע רב ולמידה מתמדת בקורסים שונים באוניברסיטה.
אופייה ,נועם הליכותיה והאכפתיות שלה בכל הנעשה בבניין הביאו לכך שהצעתי ליהודית לאחר תקופה להצטרף כחברת ועד בית במקום חברת ועד אחרת שעברה דירה.
יהודית נענתה לפנייתי מייד וברצון רב.
כחברת ועד יהודית גלתה ערנות לנעשה במקליס 3.הייתה ראשונה לאתר תקלות בבניין ודאגה שהעניין יטופל בהקדם.
יהודית אשה אסטטית וככזאת דאגה לטפח צמחיה בעציצים שאותם הציבה על אדני החלונות של דירתה בחזית הבניין.היא עקבה מקרוב אחר הצמחייה הגדלה סביב הבניין.
אבדנו שכנה וחברה יקרה.
יהודית נקטפה בחטף מאתנו.
חבל על דאבדין ולא משתכחין.
תהא נשמתה צרורה בצרור החיים.
רבקה פרידחי
ב"ה, ד' תשרי תשע"ט
דברים לזכרה של יהודית גרוסמן ז"ל
שלמה היקר וכל בני משפחת גרוסמן היקרים
ימים קשים עברו על הקהילה שלנו עם היוודע הבשורה הרעה על לכתה של יהודית מאיתנו. כולנו הוכינו בהלם, בכאב ובשברון לב. כך פתאום, לפתע , עזבה אותנו לבלי שוב. והיגון אינו פוסק ואינו מרפה. ואני עומדת כאן לפניכם ,כולי התרגשות, כולי חיל ורעדה כדי לספר על חברתי הטובה יהודית.
לפני 7 שנים עברה משפחת גרוסמן לגור בפ"ת והצטרפה לקהילתנו. מאותו רגע נוצרה ביני ובין יהודית ידידות שהלכה והתחזקה, עד לרגע שבו עזבה אותנו והלכה לעולמה.
במסכת אבות פרק ב' אנו קוראים: "אמר להם(ר' יוחנו בן זכאי)צאו וראו איזוהי דרך ישרה שידבק בה האדם. ר' אליעזר אומר: עין טובה. ר' יהושע אומר: חבר טוב ר' יוסי אומר שכן טוב. ר' שמעון אומר הרואה את הנולד . ר' אלעזר אומר לב טוב אמר להם(ר' יוחנן) רואה אני את דברי ר' אלעזר בן ערך, שבכלל דבריו- דבריכם". התשובות של 5 תלמידיו של ר' יוחנן שונות זו מזו, אך ר' יוחנן מעדיף את תשובתו של ר' אלעזר בן ערך ומנמק שזו כוללת את דברי שאר חבריו.
אני רוצה להתמקד בדברי ר' יהושע - חבר טוב. באותה מסכת אבות נאמר: "עשה לך רב וקנה לך חבר." קנה מלשון קנין, חבר שהוא שלך, חבר אמיתי, קרוב, ידיד נפש שאתו מתייעצים ובו בוטחים, שעוזר ומסייע גם בעת צרה וגם בעת שמחה. כזאת היתה יהודית וכזאת היתה לפי דברי ר' יהושע. כי אצלה המידה של חבר טוב הכילה את כל המידות האחרות שמנו 5 תלמידיו של ר' יוחנן. אצלה חברו יחד העין הטובה, השכנות הטובה, הלב הטוב ו"רואה את הנולד", שהיא החוכמה ,כפי שנאמר "איזהו חכם הרואה את הנולד". ו"בחוכמת נשים בנתה ביתה" ו"בחוכמת הלב" הצליחה לבנות בית ומשפחה חמה ומלוכדת, משפחה לתפארת. ובלכתה – חברה כזאת הותירה בי חלל ריק והחסר כל כך מכאיב.
כבר בתחילת היכרותנו התפעלתי מתכונה אחת שלה שהעמידה אותה באור מיוחד: הצימאון לדעת. היא אהבה ללמוד, לרכוש ידע, להעשיר את חיי הרוח ואת חיי הנפש. בעצם, אין להתפלא על כך. עיסוקה כספרנית בבר – אילן זימן אותה לשהות בחברת ספרים יום יום במשך שנים רבות. למדה כתלמידה מן המניין בתוכנית ברוקדייל בבר אילן וניצלה את כישרונה הרב לרכוש בקלות שפות, והחליטה ללמוד ספרדית. למדה, והצליחה לשלוט בשפה.ליידיש נמשכה אך לא ידעה את השפה. היא אמרה שלימוד שפת היידיש שעם ישראל כל כך מזוהה איתה הוא שאיפה שעליה להגשים. ואכן נרשמה ללימודי היידיש בבר אילן. כעבור שנתיים כבר שלטה בשפה , בדיבור ובקריאה. בכל שבוע כשהיתה חוזרת מלימודיה היתה מספרת לי בהתלהבות רבה על חוויותיה הלימודיות. סיפרה בפרטי פרטים שבשיעורים קוראים יצירות של סופרי יידיש במקור. "תארי לעצמך, אמרה לי יום אחד, היום למדנו סיפור של י.ל.פרץ. איזו שפה עשירה איזה עולם עשיר ומעניין היה העולם היהודי". וכשהתחילו לקרוא את שלום עליכם לא היה גבול להתלהבותה והלכה ורכשה את כתבי שלום עליכם ביידיש. יהודית התמידה בלימודי היידיש באהבה ובשמחה עד יומה האחרון.
אהבתי את השיחות איתה על שיעורים משותפים שהשתתפנו בהם. היה תענוג לשוחח איתה ולשמוע את דבריה שנאמרו מתוך חוכמה וכובד ראש.
יהודית היתה בעלת מידות רבות. אך מידה אחת בלטה אצלה ואיפיינה אותה במיוחד: הענווה והצניעות ועליה אני רוצה לדבר.
היהדות מעלה על נס את מידת הענווה. חז"ל אמרו:" לעולם יהא אדם ענוותן כהילל ולא קפדן כשמאי". אבל כיצד אנחנו יכולים להבחין אם אדם הוא ענוותן. מה הם הסימנים המעידים עליו שהוא עניו? מי שמסייע לנו בכך הוא הרמח"ל ב"מסילת ישרים" פרק ב'. הוא נותן סימנים מעשיים לענווה, הניכרים בהתנהגותו של האדם. לדוגמה: דיבור מתון ושקט ומלא כבוד לאחרים. ישיבה בקרב הציבור הרחב ולא בראש. שנאת תפקידי שררה ובריחה מקבלת כבוד - אך תמיד במתן כבוד לכל אדם.
אלה דברי הרמח"ל ונידמה כאילו רמז בהם ליהודית, כאילו הכיר אותה.
וכזאת היתה יהודית. על אף מעמדה, כי "נודע בשערים בעלה בשבתו עם זקני ארץ" לא התנשאה. "לא גבה ליבה ולא רמו עיניה". להפך, היא התיחסה לכל אחד בדרך ארץ, באהדה, בחום, עם פנים מאירות וחיוך על השפתיים, תמיד עם מילה טובה ואזן קשבת. חברה אל כולם כשווה אל שווים.
יהודית היתה ענווה וצנועה. הצניעות שהיא בת ליוויתה של הענווה, היתה סימן היכר בולט אצלה. כשמיכה הנביא (יא', כ') אמר "והצנע לכת עם אלוקיך", הוא התכוון שלא נתגאה במעשינו הטובים. יהודית עשתה כל כך הרבה מעשים טובים ואף פעם לא דיברה על כך, לא התגאתה במעשיה. עשתה מעשים טובים מתוך טוב לב ואהבת הזולת.
הענווה והצניעות היו מעלות מולדות אצל יהודית, הו היו נטועות בה מעצם ברייתה ולכן אהבו אותה והעריכו אותה כל מי שהיה קשור אליה.
יהודית חברתי הטובה,
אני לא קולטת שאני מדברת עליך בלשון עבר. אני לא מאמינה שאני מדברת אליך ואת לא עומדת מולי או לידי. את הוספת לחיי כל כך הרבה אור ותכן ועכשיו נשאר חלל ריק בתוכי. יהודית, את תחסרי לי מאד ואת לא יודעת כמה. אני מבטיחה לך שאזכור אותך תמיד. באהבה רבה. ובגעגועים.
יהי זכרך ברוך!
אהובה לבל
דודה יקרה,
יש כל הרבה דרכים לכתוב מילים לזכרך. אני בחרתי לכתוב לך מכתב, מכתב שכנראה היה צריך להיכתב לפני זמן רב.
בשנים האחרונות התראנו פחות, למרות שתמיד הזמנת אותי לפתח תקווה, מיעטתי להגיע. התראנו בעיקר בשמחות ובחגים. ידעתי שהרבה בחירות שעשיתי לאורך חיי לא התיישבו היטב עם תפיסת עולמך, והרגשתי שאם לא נתראה זה יקל עלייך ועליי. טעיתי. אני מצטער. עשיתי טעות, בלבלתי בין דברים...
אני אסביר.
את הייתי עבורי אי של יציבות וקביעות בעולם של שינויים תכופים. הבית שלך ושל גרוסי ברמת גן הייתה נוכחות קבועה בחיי, שבהם עברתי בין דירות, ארצות וקבוצות שייכות. אני יכול בכל רגע נתון לעצום את עיניי ולדמיין כל בלטה ומשקוף בדירה ההיא בשדרות הילד. כל כך התפעלתי מכך שכאשר עברתם למקליס, הבית שמר על הניחוח של קודמו. אמנם משודרג ונקי באופן מופתי, אבל עדיין טעון באותם אנרגיות שהם כל כך את. ארון הספרים ההכרחי בסלון (כל כך הרבה מדברים עלייך עכשיו, כאשת ספר, ואכן לספרים הייתה נוכחות קבועה בביתך) אבל גם האמנות על הקירות, שיקפה אותך ואת האנרגיות שהטענת בבית. אהבת את האסתטי והמדויק, וזה התבטא בכל פסלון ויצירה על המדף.
היציבות לא הייתה רק בבית אלא גם בך ובתפיסת עולמך הקבועה והנטועה עמוק בציונות הדתית. באופן שהתנהלת בעולמך ובשאיפה המתמדת שלך ללמוד ולצבור ידע. לא קבלת הרבה מהשינויים שסבבו סביבך (באחת השיחות האחרונות שלנו, שהתנהלה באוטו בסיום השבעה על משה, אמרתי לי שאת יודעת יותר טוב מהוויז איך להגיע לכל מקום, ושאני אסגור את זה). חשבתי שאולי בשל כך לא תקבלי גם אותי ואת הבחירות שלי. הייתי צריך לעשות הפרדה בין הדברים. כי בהתנהלות שלך ובמעשייך קבלת אותי באופן מלא. היו דברים שלא ראינו עין בעין. אולם, על אף זאת, תמיד הרגשתי שאהבת אותי. לא מספיק אמרתי לך שאני אוהב אותך. בלבלתי בין חוסר הבנה לחוסר קבלה. קבלתי אותי ולא ראיתי זאת. אני זוכר כמה אהבתי לבוא לפגוש אותך בספריית מדעי החברה בבר אילן והשיחות הרבות שניהלנו. טעיתי לחשוב שלכיפה על ראשי היה קשר לכך. אני זוכר שפעם פגשתי אותך בשדרות הילד, התבוננת עליי ואמרת לי - אתה הולך כאילו אתה שר לעצמך שיר בתוך הראש. כמובן שצדקת, אבל אז חשבתי שזה נאמר בביקורת. כן לפעמים בלבלתי ביקורת עם אוטנטיות וישירות. את לא התחבאתי מאחורי פלפולי מילים. לא אשכח את החגים הרבים בהם את ומרדכי התווכחתם על פוליטיקה. למה לא שמתי לב לזה שבעצם תמיד המשכת להזמין אותו, למרות שידעת היטב את דעותיו.
אני כנראה תמיד אמשיך לחפש את השינוי והחדש, ואת לעד תחסרי לי. הנוכחות שלך. הידיעה שאת תמיד שם עדיין קיימת למרות ההכרה במציאות. גדלתי כל החיים שלי עם הנוכחות שלך. גם בדרום אפריקה הרחוקה, הנוכחות שלך הייתה כל כך מוחשית. לא אשכח איך אמא הייתה מסתגרת בחדר עם הקלטת השמע שהגיעה ממך, ורק אחרי זה נתנה לנו לשמוע את השירים החדשים של יהורם גאון ששלחת על אותה קלטת. גם התאומות חיברה בינינו בעוד אחד מאותם חוטים בלתי ניראים. היום במבט לאחור החיבורים בולטים יותר מאשר חילוקי הדעות בינינו. סליחה שנתתי לאותם דעות שונות כל כך הרבה משקל.
אז... אני לא נפרד ממך, כי את חלק בלתי נפרד ממי שאני. אני רק מקווה שידעת את הדברים האלה בלי שאמרתי אותם בפירוש.
אוהב אותך,
אחיינך, תולי
דודה יהודית
כשהתחלתי לבדוק ולברר עם עצמי מה אני רוצה לעשות בסוף השירות, מה ללמוד.
בדקתי, בררתי קראתי ועדיין לא הסקתי מסקנה.
נסעתי לבקר אותך, בבר אילן.
אז עבדת בספריה למדעי החברה וגם למדת תולדות ישראל.
הסתובבו קצת בקמפוס, פגשנו הרבה אנשים ואת הארת פנים לכולם, לקחת אותי לספריה והסברת לי מה את עושה.
בזכותך הלכתי ללמוד תולדות ישראל וספרנות וכך בעצם הפכתי להיות ספרנית.
בדיוק כמו יהודית!!!
באהבה שלומית
אמא, אנחנו חסרים אותך!
אנחנו חסרים אותך כבר כ 400 יום. כ 9500 שעות ואין ספור רגעים גדולים וקטנים בחיים של כולנו.
זה להתעורר כל יום לידיעה שאת לא כאן ליד, זה לקום כל בוקר מוקדם לקדיש ולזכור ולדעת ולהרגיש בכל הגוף למה, זה החלל הזה שממש אפשר למשש אותו, זה משהו שקרה ורוצים לחלוק איתך או להתלבט יחד, זה הרצון להתקשר כי מזמן לא דיברנו ולדעת ש..., זה לראות את שמך באנשי קשר המועדפים ולחשוב אם להשאיר או למחוק...?, זה המשהו הזה שאנחנו יודעים שהיה משמח אותך, מסב לך גאווה ואת לא כאן בכדי לספר, זה ראש השנה שאת לא לידינו בתפילה בבית הכנסת שכל כך חיכית שייבנה ולא איתנו לשולחן החג, זו הדלקת נרות חנוכה או סעודת פורים, השמחות שלנו והעוגות שרוני אופה לנו במקומך.
אנחנו חסרים את הדיוק שלך במתכונים, את הרוגז שלך ממאמרים שקראת ב״הארץ״ או ממשהו ששמעת ברדיו, את התמונה הזו שלך תמיד עם ספר ביד, את ההתלהבות שלך משיעור כזה או אחר, את הציפיה שלך כל קיץ לקורסים שתלמדי בשנה הבאה, הלמידה וההעשרה הבלתי פוסקת שלך.
אמא, מאז שעברתם לפתח תקוה רצית שנבוא יותר לביתכם החדש, אבל אנחנו עקשנים, "לילדים לא יהיה מה לעשות", "השבתות ארוכות מדי", ועכשיו מאז שהלכת, אנחנו שומעים בקולך (או נזכרנו לשמוע בקולך).
וודאי תהיי גאה לדעת שאנחנו מגיעים אל הבית בכל יום חמישי , קבוצה גדולה של בנים נכדים וכלות, ולומדים שיעור לעילוי נשמתך. למדנו לכבודך שיעורים ביהדות, הלכה, ענייני דיומא שהיו משמחים אותך, ואת השיעורים מעבירים כולם מעידו אסתי ואייל , אנחנו האחים ועד אבא היקר, וכמובן תולי המדהים שמגיע, מעביר שיעורים ועוזר בכל מקום שצריך.
אמא לקחנו על עצמינו משימה במהלך שנת האבל של בניית אתר אינטרנט לזכרך, למרות שאהבת ספרים...רצינו משהו יותר נגיש, שכל אחד מכל מקום יוכל לפתוח ולראות, ולהתפעם מגודל ההצלחה שלך, מהילדות והצבא דרך הילדים, המשפחה המורחבת, כמות החברים העצומה: מהגרעין, המונגרובים, קהילות בתי הכנסת השונות, הלימודים והעבודה בבר-אילן וחברים אחרים לחיים
במהלך איסוף המידע למדנו ושמענו הרבה סיפורים שמתארים את מהלך חייך ושלא תמיד היינו מודעים להם קודם.
ילדותכם בשכונת מונטיפיורי עם השטפונות והסיוע של של כולכם במפעל האריגה של סבא מאיר, דודה שרה האהובה שלמעשה גידלה אתכן, התאומות.
משבגרת הייתם בקשרים טובים עם משפחות השכונה , השתתפת בחוגים והרצאות
והיית מדריכה בבני עקיבא- על מנת לעזור ולחנך את ילדי השכונה.
אמא, את ראית בציונות הדתית כדרך לתקומת המדינה. וחלמת להקים יישוב חדש בארץ.
ולכן גם בחרתן, את ויעל להתנדב לשרות בקיבוץ הדתי שדה-אליהו.
שם הכרת את אבא.
אבא סיפר איך הכרתם:
הוא ראה אותך בפעם הראשונה בכנס גרעין בסוף כיתה יב.
בשדה אליהו היה טיול של הגרעין לכמה ימים לגליל העליון ולך אמא יצא בהגרלה להשאר בתורנות
ביקשת מיעל להתחלף. לא בטוח שגילית לה את הסיבה.
כל הירידה מהתבור הלכתם יחד ושוחחתם וכך גם בהמשך הטיול. וכך החברות התחילה.
מאז הייתם קובעים ללכת יחד לאכול בחדר האוכל בארוחות ערב. כשאבא עבד במטעים ובדיג דאגת לצרף לאבא חלווה לארוחה
אחרי השחרור חזרת לרמת גן והתחלת לעבוד בבני עקיבא בהנהלה הארצית.
התחתנתם בתל-אביב ומי שחיתן אותכם היה הרב הגאון ישראל גרוסמן זצ״ל שהיה ראש הבית דין של אגודת ישראל
את כל הכיבוד לחתונה שלכם הכינו סבא מאיר וסבתא עליזה ז"ל.
גרתם בראשון לציון כשאבא למד בפקולטה לחקלאות ברחובות, את המשכת לעבוד בבני עקיבא.
כששמוליק נולד עברתם לרמת גן כדי שסבא וסבתא יעזרו בבייביסיטר ותוכלי לחזור לעבוד
בזכות חריצותך ותמיכתך אבא היה פנוי ללימודיו ולהתקדמותו האקדמית. נתת לו גב ובית יציב לחזור אליו בעדך לוקחת על עצמך את החינוך והגידול שלנו הבנים. זו אלו וודאי היו שנים לא פשוטות, אני יודע, אני הייתי חלק מהחבורה שעשתה לך "שמייח"....
ההתקדמות של אבא הביאה לכם את ההזדמנות "לראות עולם", לסוע לחול בימים שמי חלם בכלל על לקנות כרטיס טיסה.
התנאי שלך אמא לכל הנסיעות האקדמיות בחו"ל היה נגישות לחיים יהודיים על פי השולחן ערוך
הניסעה הראשונה שלך היתה לסן פרנסיסקו, טיסה ראשונה לבד עם שלושה ילדים. זו וודאי היתה נסיעה מאתגרת במיוחד שזו היתה תקופה שבה היו פיגועים במטוסים ואת נוסעת פעם ראשונה לחול לתקופה ארוכה עם שלושה ילדים.
אבא מספר שנקלטת מהר בקהילה, השתלבת בהיברו אקדמי בתור גננת, זכיתי גם אני כי היית העוזרת לגננת שלי.
בכל התקופה הזו אירחת את כל הדוקטורנטים הזרים, לימדת אותם לאכול אוכל יהודי. גפילטע פיש חמין וכו.
בכל אותן שנים בהן גידלת אותנו תמיד למדת קורסים, שפות והעשרת את חייך בכל זמן ע"י קריאת ספרים בתחומים שונים ובשפות שונות.
כשחזרנו (ונסענו וחזרנו) וכולנו יצאנו מהבית פצחת בקריירה שלך- עבודה בספריה, ואיך אפשר לשכוח שהיית אחראית על "הנדירים"... לימודיך לתואר ראשון ושני שימחו אותך מאוד.
אחד הנושאים עליהם נתת דגש והעמקת בו היה נושא השואה עליו דיברת בפאתוס גדול ומתוך מעורבות של כל רמ"ח אבריך. אמא יהודית, העם היהודי חשוב לך כל כך.
בזכות הנסיעות המדעיות והכנסים שהצטרפת לאבא יכולת להכיר את העולם כולו,בעיקר את זווית הראיה שקרובה לליבך - המקום של היהודים בארצות השונות ומנהגיהם בכל מקופ ומקום.
עניין אותך מאוד נושא היהדות ההיסטוריה הספריות בתי הכנסת בכל מקום שאליו נסעתם,כישרונך לשפות ולניווט שימשו אתכם לא פעם בנסיעות הרבות.
בשנים האחרונות, אורח החיים ברמת גן השתנה לחילון ושכנעת את אבא לעבור לפתח תקווה.
היית מאושרת מהמעבר ומהקהילה, קהילת יבנה עשירה מבחינה רוחנית וערכית. רכשת לך הרבה חברות וחוגים חברתיים עד ליומך האחרון.
ר' נחמן אמר: "לעולם אל יהא אדם זקן. לא צדיק זקן ולא חסיד זקן. הזקנה מידה מגונה היא, חייב אדם להתחדש תמיד, מתחיל וחוזר ומתחיל."
אמא, כמעט והשלמת 80 שנה אבל זקנה לא היית ולו לרגע אחד. יהי זכרך ברוך